Den ultimata guiden för långvariga matt läppstift

College mode

Under de senaste åren har jag utvecklat en allvarlig besatthet med läppstift. Även om jag inte är äventyrlig nog för att prova riktigt exceptionella färger (skrika ut till de som är modiga nog för att rocka en blå läppstift!), Har jag samlat en samling produkter i det jag är ganska säker på att är över 50 nyanser. rosa. , rött och bär / vin. Jag är för rädd för att räkna hur många jag har, för att vara ärlig.

Jag har väldigt torra och flagnande läppar, så jag kanske inte verkar vara den perfekta kandidaten för långvariga matt läppstift. Men jag är extremt motbjudande för ständiga touch-ups och hata är när mitt långa hår håller fast vid läppglans eller balsam.

Det är så jag får mina långa slitage matt läppstift att fungera för mig, liksom några av de bästa långa slitage matt läppstift att prova.

Hur man förbereder dina läppar för ett matt läppstift:

1. Exfoliera

Läppstift med lång slitage tenderar att torka ut, så du måste ta bort all den fläckiga döda huden först. Jag tvättar inte mitt ansikte på morgonen (mer om min hudvårdsrutin här), så jag exfolierar vanligtvis mina läppar innan jag går till sängs. Jag gillar att försiktigt exfoliera med en ren tandborste eller handduk. Du kan också använda en läppskrubb!

2. Hydrat

Applicera en tjock balsam efter exfoliering och låt den stå i några minuter / över natten. (Lansinoh, Vaseline och Aquaphor är några av mina favoriter).

3. Torka av överflöd

Om du applicerar läppstift över för mycket hala balsam kan det få ditt läppstift att smälta lätt och minska formelens effektivitet. Tappa läpparna med mjukpapper eller pappershandduk tills de inte längre känns klibbiga / våta.

Tips för applicering av matt läppstift:

1. Applicera primer eller läppfoder (valfritt)

Jag använder inte alltid en grundfärg eller läppfodral, men det hjälper till med läppstiftets livslängd! Om du har problem med att läppstift bleknar eller bleknar snabbt kan du försöka lägga till detta steg i din rutin. Om du bär läppfodral, räta inte bara dina läppar – se till att du också fyller i eller att du kommer att hamna med den fruktade yttre läppringen.

2. Fyll i läpparna

Jag har fulla läppar så jag brukar applicera läppstift direkt från röret. Men om du har tunnare / mindre läppar, fina linjer eller bara vill ha ultraprecision, är det bäst att använda en läppborste för att applicera, speciellt om du använder en flytande formel.

Eftersom formlerna med förlängd slitage vanligtvis är ganska torra och inte riktigt sprids som en blank eller krämig läppstift, var noga med att le / sträcka läpparna när de appliceras så att du inte får små vertikala linjer med någon produkt på. .

3. Rengör fläckar med concealer

Var försiktig när du gnuggar dina läppar för att sprida produkten, eftersom den lätt kan smeta läppstiftet utanför din faktiska läpplinje. Men om du gör det, oroa dig inte! Använd en concealerpinne för att försiktigt täcka fläcken och knacka för att blanda. Skrubba inte eftersom du kan skapa ännu värre fläckar!

4. Pulver + näsduk (tillval)

För ett riktigt matt utseende, torkar du läpparna försiktigt med en enskiktsvävnad och tappar lite löst ansiktspulver på vävnaden.

Tips för att göra matt läppstift varar hela dagen:

1. Undvik mycket fet eller smutsig mat

I en idealisk värld skulle slitstarkt läppstift vara så skottsäkert att du kunde leta efter äpplen i ett lardbad och fortfarande framträda felfria läppar. Men a) det skulle vara riktigt grovt och b) även långvariga läppstift har sina begränsningar.

Jag säger inte att du ska beröva dig din snabbmat fix, men jag föreslår att du väljer en lägre underhållsprodukt om du vet att du kommer att delta i din skolas årliga BBQ-ribba och Sloppy Joe. äta tävling den dagen.

2. Ta med säkerhetskopia

Du ignorerade n. 1 och nu är läppstiftet lite blekt. Det är dags för en touch-up!

Om du använde fast läppstift, håll det till hands om du behöver röra dig under dagen. Flytande läppstift kan vara svårare att applicera på nytt eftersom för mycket av produkten kan verka klumpig eller kakad. Det jag gör i det fallet är att ha en tonad läppbalsam (mitt alternativ är ett Revlon läppsmör) som matchar originalfärgen. Om du applicerar det och gnuggar dina läppar sprids återstående flytande läppstift ofta till de delar som har bleknat. Du kommer att förlora den matta effekten men du behöver inte lida av läppens yttre ring!

Mina favoritprodukter för långvarig matt läpp

Unna dig själv

1. NARS Velvet Matte Lipstick ($ 26)

 • Jag har den här i Cruella (klassisk scharlakansröd, det var Sephoras födelsedagspresent förra året) och Damned (en riktigt vacker, super bärbar magenta).
 • Fördelar: Lätt att applicera, krämig, torkar inte ut, bra färgval, bleknar jämnt
 • Nackdelar: $$$, inte lika hållbart som flytande läppstift, locket lossnar lätt (se upp när du lägger den i väskan!), måste skärpes

2. Stila Stay All Day Liquid Lipstick ($ 24)

 • Jag har det här i Patina (en taupe som är väldigt Kylie) och Beso (en perfekt sann röd).
 • Fördelar: Rör sig inte, stort urval av färger, kraftigt pigmenterat, torkar inte
 • Nackdelar: $$$, kan vara svårt att återanvända

3. Smör London Lippy Moisture Matte Lipstick ($ 22, $ 10 Rea!)

 • Jag har den här i Loved Up (hallonrosa) och Old Blighty (tegelröd), men nu när jag vet att den är till salu kan det finnas ett par till i min kundvagn online …
 • Fördelar: Hydrerande, mycket pigmenterat, lätt att applicera, bra färgval.
 • Nackdelar: De har en liten glans, så de är inte riktigt matt.

På en budget

1. Rimmel London Provocalips 16 Hours of Kiss Proof Lip Color ($ 7)

 • Jag har det här i Make Your Move, som är en perfekt MLBB-nyans för mig, och Kiss Me You Fool, en djupröd. Detta kommer också med en klar glans / balsam som hjälper till att ställa in färgen och är mirakulöst inte klibbig!
 • Fördelar: Rör sig inte, torkar inte, kommer med återfuktande glans
 • Nackdelar: Fler färger tack!

två. Nyx Soft Matte Lip Cream ($6)

 • Jag har detta i Amsterdam, en ljusröd som lutar mot den heta rosa i mig, och Antwerpen, en rosa korall. Jag vill verkligen prova Köpenhamn, en vampig plommonfärg, och Madrid, en tranbärsröd!
 • Fördelar: Stort urval av färger (kommer i blått och lila!), Billig vaniljdoft (kan vara en nackdel för vissa)
 • Nackdelar: Lättare nyanser som Antwerpen accentuerar verkligen flingorna och torkar ut läpparna efter en timmes slitage.

3. Sonia Kashuk Velvety Matte Lip Crayon ($ 7)

 • Under en ny Target-körning upptäckte jag det här fantastiska läppstiftets hack av NARS Velvet Matte och plockade upp det på Corally Nude. Av någon anledning har alla namn ordet “naken” i sig, vilket är ganska felaktigt eftersom “Corally Nude” faktiskt är ganska ljus orange.
 • Fördelar: Billigt, lätt att applicera, liknar NARS-pennor, en ursäkt för att gå till Target
 • Nackdelar: Begränsat färgval, locket öppnas enkelt, behöver slipas

Att du trodde?

Hjälpte dessa tips dig? Är du också ett fan av läppstift? Vilka är dina favorit tips för att få ditt läppstift att hålla?