Hur man kan bli av med finnar

College mode

Lätthudad tjej

Pexels

Finnar är ett av de största hudproblemen för de flesta kvinnor i collegeåldern. Jag har fått en hel del mejl som frågar om Hur man kan bli av med finnar, och jag måste säga att jag brukade slåss med dem.

Jag har en pinsam historia om hur jag fick reda på att jag hade finnar i första hand. Jag antar att du kan säga att han var i “svart punkt förnekelse”.

Det började oskyldigt nog: jag träffade min pojkvän en helg och skämtade. Plötsligt tittade han på mitt ansikte med en letande blick. Han tryckte fingret mot min näsa och sa “förresten, hur blir du av med dessa saker?” Jag tror att du kan gissa vad han menade.

Ja jag siktade på finnar. Hudfläckar som till och med jag, fru Perfectionist, inte hade tänkt på tidigare! Hon visste att hon inte hade perfekt hud, men hon kunde inte tro att något så litet visade. Jag var så upprörd och generad att jag inte bara bet min pojkvän för att han påpekade dem, utan blev helt medveten om mitt “blackhead-problem”. Från och med den tiden utvecklade jag ett komplext (och intimt förhållande med min förstoringsspegel) och blev besatt av att bli av med dem.

Sedan den ödesdigra dagen har jag forskat mycket och lärt mig vad är de svarta prickarna på näsan Y Hur man kan bli av med dem! Även om min pojkväns kommentar delvis traumatiserade mig ser min hud på den positiva sidan så mycket bättre ut nu och pormaskar är inte längre ett problem.

Om du vill bli av med finnar själv eller bara vill veta hur du håller dem borta, läs vidare!

Tips för att bli av med finnar

Kontrollera din smink

Sanningen är att vad du bär för att täcka pormaskar kan orsaka fler av dem! Om du använder mycket tjock foundation eller använder tjocka ansiktskrämer kan du bidra till problemet med dina produkter! I allmänhet, om du har problem med fet hud och igensatta porer, överväg att använda så få produkter som möjligt. Ju färre lager av saker du lägger på ditt ansikte, desto bättre.

Massor av vatten och hälsosam kost

Cliché, kanske, men det är så sant. Vad du lägger på din kropp visar på utsidan. Enkelt som det. Om du äter mycket fet skräp ser din hud inte lika bra ut som om du åt mer grönsaker och drack mer vatten.

Använd BHA för pormaskar

BHA står för Beta Hydroxy Acid, som är en exfolierande som tar bort det döda lagret från ansiktet. Om du någonsin har sett en hudvårdsprodukt som innehåller salicylsyra, så är det BHA. BHA är viktigt för att bli av med pormaskar eftersom den kommer in i porerna för att rengöra överflödig olja och döda hudceller som bildar pormaskar.

En bra BHA-produkt som jag använder är Olay Total Effects Anti-Aging Anti Blemish Daily Moisturizer. Jag bär det på natten efter att jag tvättat ansiktet, och när jag vaknar ser min hud alltid bättre och bättre ut. Jag har färre finnar och som en bonus är min hud klarare och mjukare än tidigare!

Gör en lermask en gång i veckan

Detta är endast för dig med fet eller blandad hud. Torr hud behöver uppenbarligen all olja den kan få. Pormaskar orsakas delvis av överflödig olja i ansiktet, så om du har fet hud hjälper en lermask av god kvalitet att absorbera lite olja och hålla dina porer renare. Att använda det en gång i veckan räcker; du vill inte torka din hud för mycket eftersom det kan leda till ännu fler problem!

Bry dig inte om en porrremsa

Först och främst är de i princip värdelösa för att bli av med allt som sitter fast djupt i dina porer. För det andra kan de skada din hud! Jag vet att dessa saker verkar som mirakelprodukter, men sparar pengar eftersom de inte kommer att hjälpa till.

Kläm, men gör det försiktigt!

Detta är en situation där valet av ditt ansikte faktiskt kan hjälpa snarare än att göra saker värre. Ta inte detta som tillstånd att sticka ditt ansikte allt du vill! Det finns ett rätt och fel sätt att pressa ut pormaskar och det är mycket viktigt att du gör det på rätt sätt.

Tvätta först ditt ansikte med ett milt rengöringsmedel. (Jag gillar Cetaphil Gentle Skin Cleanser). Täck därefter ansiktet med en varm, fuktig trasa i 10-15 minuter. Tappa ansiktet torrt och linda sedan fingrarna i vävnader för att förhindra att det glider. Använd försiktigt tryck för att trycka nedåt och sedan upp runt sidorna på skenbenet. Om inget händer efter ett eller två försök, sluta. Det betyder att finnen inte är redo att komma ut ännu. Oavsett vad du gör, nyp inte, använd naglarna eller tryck för hårt. Detta kan skada din hud och kan till och med leda till ärr!

Se en hudläkare

Om allt annat misslyckas kan en derm verkligen hjälpa dig. De kan ordinera saker som Retin-A, antibiotika eller Accutane, som kan hjälpa till med pormaskar. Procedurer som mikrodermabrasion sägs också vara effektiva, men jag rekommenderar att du försöker stegen ovan först eftersom problemet vanligtvis kan lösas utan dessa extrema behandlingar.

I slutet av dagen är pormaskar en slags pågående strid. För de av oss som är benägna för dem är det nödvändigt med en lätt smink, milda rengöringsmedel och BHA-behandlingar för att bli av med dem och hålla dem borta. Det finns inget magiskt botemedel som kommer att befria dig från dem för alltid, men att ta hand om din hud kontinuerligt kommer att göra underverk.

Har du någonsin haft problem med pormaskar? Hur bli av med pormaskar? Rekommenderar du några produkter som hjälper till med problemet? Låt mig veta i kommentarerna!