Metoden “inget schampo”: hårvårdsrutin för lockiga tjejer

College mode

Naturligt lockiga kvinnor: en modell, Taylor Swift och Sarah Jessica Parker

Bilder med tillstånd av ELLE

Låt mig börja med att säga detta: mitt hår är löjligt tjockt, grovt och lockigt. Jag har varit i krig med mina lås i flera år; Att använda det var naturligtvis aldrig ett alternativ, oavsett hur mycket produkt du använde skulle det hamna lockigt och massivt. Rätning var alltid en lång process, och någon form av fuktighet innebar att frizz skulle återvända till frizz och återigen bli oöverskådligt. Det kändes som en strid han aldrig kunde vinna.

Men idag hör de flesta av mina ovan nämnda hårproblem till det förflutna. Medan jag fortfarande inte har gått ut ur sängen med felfria lås, tack vare en förändring av min hårvårdsrutin, mitt hår är nu det hälsosammaste (och vackraste) någonsin.

Hur ändrade jag håret på ett så radikalt sätt? Ge upp, vänta på det, schampo. Jag vet att det låter lite galet, men jag svär att det fungerar, och om du klarar det kommer du förmodligen att få fantastiska resultat som mina.

Redo att uppleva din hårtransformation? Läs vidare för att lära dig mer om “No Shampoo” -metoden!

Metoden “No ‘Poo”

För ett tag sedan nämnde en av mina vänner “no poo” -metoden, en idé hon fick från Lorraine Massey Lockig tjej. Grunderna, som NaturallyCurly förklarar, är följande:

ett. Eliminera eller allvarligt begränsa användningen av sulfatschampon.två. Använd en klar gel för att hålla frizz i schack.3. Hantera håret mycket försiktigt.

Varför inte schampo eller sulfater? NaturallyCurly förklarar också de tre huvudteorierna bakom metoden:

ett. De flesta kommersiella schampon innehåller tensider som är för starka för [curly] hår och tenderar att stjäla fukt.två. [Curly] Hår tenderar att vara mer poröst än rakt hår, vilket gör det helt omöjligt att skölja bort alla spår av schampo, och den rester som orsakar krusning.3. De flesta balsam innehåller milda ytaktiva ämnen som, i kombination med lite gnugga, kan ta bort smuts, smuts och överflödig olja från hårbotten och håret.

Efter att ha hört om metoden från min vän tänkte jag att jag lika gärna kunde prova, efter att ha provat allt annat, även om tanken att ta bort schampot verkade konstigt för mig. Trots allt, även om mina ändar alltid var mycket torra, hade min hårbotten en tendens att bli fet om jag inte tvättade håret varje dag, och jag trodde att schampot ovan skulle göra det ännu värre. Skulle inte bristen på schampo innebära att hennes hår skulle vara smutsigt?

Min erfarenhet av metoden “Inget schampo”

Så trots min skepsis bestämde jag mig för att jag inte hade något att förlora och hoppade först (ha) in i världen av “inget schampo”. Min vän varnade för att det skulle finnas en “övergångstid” där mitt hår inte skulle se så varmt ut, men han sa att jag skulle motstå det eftersom slutresultatet skulle bli värt det.

Och naturligtvis hade min vän rätt: de första dagarna, mitt hår gjorde ser lite tråkigare och fetare ut än normalt, men under den andra veckan märkte jag en klar förbättring.

Nu när övergångsperioden har gått kan jag officiellt säga det mitt hår är det hälsosammaste någonsin och ser aldrig bättre ut! Jag trodde aldrig att mitt hår hela tiden skulle se så glänsande och smidigt ut och det skulle vara så enkelt att hantera, men att följa denna metod har definitivt gett mig Fantastisk resultat. (Och jag lovar er, mitt hår är rent!)

Min nuvarande hårrutin

För att hålla håret snyggt tvättar jag nu håret med ett sulfatfritt schampo ungefär var tionde dag, konditionerar det 4-5 gånger i veckan och använder en oljebehandling i mina ändar som marockansk olja. (Tips: A mycket Ett billigare alternativ som ger liknande resultat är One ‘n Only arganolja; se bara till att du inte använder för mycket; lite går verkligen långt, och om du använder för mycket blir håret fettigt!)

Flicka som tvättar hår med schampo

Foto med tillstånd av Elle

Avancerat: Ytterligare hårvårdstips för lockiga tjejer

Om du är redo att hoppa in i “inget schampo” -metoden, för bästa resultat, rekommenderar jag att du följer reglerna nedan, som är lite mer detaljerade än de grundregler som anges ovan. Själv följer jag dessa tips och de fungerar väldigt bra för mig.

  • Antingen klippa schampot tillsammans, eller använd sporadiskt en sulfatfritt schampo. Är du inte säker på om ditt schampo innehåller sulfater? Läs ingredienserna! Vanliga sulfater som finns i schampon inkluderar natriumlaurylsulfat och natriumlaurylsulfat., bland andra. Dessa kemikalier torkar ut håret, vilket gör dina lockar ännu mer krusiga och svårare att hantera. Starka schampon tar också bort håret från sina naturliga oljor, vilket gör att hårbotten börjar utsöndra ännu fler oljor och lämnar håret fettigt.
  • Istället för schamponering, massera ett balsam i hårbotten som du skulle göra med ett schampo. Alternativt kan du prova att skölja en äppelcidervinäger. Rengöring med ett sulfatfritt schampo eller ett balsam kommer att fortsätta att rengöra håret ordentligt, så oroa dig inte för att det blir smutsigt!
  • Använda en silikonfritt balsam för att återfukta håret. Den här webbplatsen har en bra lista med några “obefläckade balsam, allt från apotek till ekologiskt till avancerat – det finns något för varje budget och livsstil!
  • Skölj alltid håret med kallt vatten för att behålla fukt och glans – varmt vatten kan ytterligare skada ömtåligt hår.
  • Sluta borsta om ditt hår är lockigt – Orsaka frizz! Istället lossnar du håret i duschen med fingrarna eller en kam med bred tand.
  • Torka inte handduk! Använd istället en gammal t-shirt, pappershanddukar eller en mikrofiberhandduk för att försiktigt ta bort överflödigt vatten från håret. Du kanske också vill prova en teknik som kallas “ploppning”.
  • Om möjligt, sluta använda hårtorkar. Ditt hår skadas av värme och hårtork + lockar = frizz. Om du inte kan leva utan din hårtork, använd en diffusor. Lufttorkning är dock det bästa och mjukaste sättet att torka håret. Kom ihåg: rör inte dina lockar medan de torkar; att göra det kommer att orsaka mer krusidighet.
  • Var säker på att besök en frisör flera gånger om året för att eliminera alla återvändsgränder.

Prova metoden själv!

Självklart, bara för att den här metoden fungerade så bra för min hårtyp betyder inte nödvändigtvis att alla får samma resultat. Allas hår är annorlunda och följaktligen kommer allas hår att svara annorlunda på regimen.

Men om du känner att du kämpar en förlorande strid med ditt vågiga eller lockiga hår, eller om du tror att det blir grönare och hälsosammare för ditt hår att bli av med hårda kemikalier, kan du också prova det! Kom bara ihåg, Det kommer att finnas en kort period då ditt hår måste vänja sig vid den här nya metoden. (hur länge beror på individen), men ge det tid: Ditt hår kommer inte att magiskt förvandlas till magi över natten, så resultaten blir inte omedelbara, låt inte detta skjuta dig!

Vad tycker du?

Följer någon av er denna hårvårdsrutin? Har du en framgångshistoria eller var din upplevelse mer som en skräckhistoria? Funderar någon på att prova det? Har du några okonventionella hårvårdstips att dela? Låt oss veta!